Voní po celeru a má chuť petrželky. Je silným aromatickým kořením, ale i velice prospěšnou bylinou. Všechny jeho části mají léčivé účinky.
V klášterních bylinných zahradách ho v minulosti používali na výrobu bylinných likérů, jako koření i jako účinný lék. Jednou z velmi prospěšných vlastností libečku je příznivý vliv na naše zažívání.
Zlepšuje trávení, může pomoci lidem trpícím nechutenstvím, nedostatečností žaludku a žlučníku, pocitem plnosti po jídle a pomalým zažíváním. Je také účinným pomocníkem při plynatosti. Čaj z libečku má výrazně močopudné a čistící účinky.
Zbavuje tělo usazených toxických látek, čistí krev a je prospěšný pro jedince trpící kloubními potížemi, jako je revma, artróza nebo dna. Detoxikační působení se může projevit i lehce zvýšením pocením po jeho konzumaci, kdy z těla odcházejí škodlivé látky.
Zkuste experiment
Chuť libečku je často přirovnávána k maggi. Nejvýrazněji je cítit, když si na chleba se sýrem položíme několik čerstvých listů.
Čerstvé i sušené listy jsou skvělým kořením na dochucení polévek a omáček, do pomazánek, masových pokrmů, nebo luštěnin, hodí se do salátů, na vařené brambory či bramborovou kaši. Oddenky libečku a jeho oloupaný kořen se dají upravovat jako zelenina.
Plody a semena libečku mají o něco sladší chuť než listy. Používají se jak k dochucování jídla, tak na výrobu bylinných likérů. V některých krajích libečku používají k ochucování masa. Své tradiční uplatnění semena nacházejí i jako ingredience na výrobu parfémů.
.