Fantastické špízy plné chutí a vůní jsou nejen krásné na pohled, ale především jsou moc dobré. Můžete je grilovat na venkovním grilu nebo klidně doma na pánvi či v troubě.
Ingredience:
400 g kuřecích prsou
100 ml olivového oleje
sůl, pepř, grilovací koření
1 stroužek česneku
1 červená paprika
1 cuketa
1 cibule
1 klobása
2 mrkve
5 žampionů
Postup:
Kuřecí prsa omyjte a nakrájejte na větší kostky. Z olivového oleje, soli, mletého pepře, grilovacího koření a prolisovaného česneku si připravte marinádu a do ní vložte kousky kuřecího masa.
minimálně hodinu marinovat v ledničce. Čím tam ovšem budou déle, tím více chuti dokážou prsa nasát.
Mezitím si nakrájejte cuketu, mrkev a klobásu na kolečka, papriku, cibuli na větší kousky, žampiony na čtvrtky.
Na olejem pomazané špejle střídavě napichujte maso, zeleninu, klobásu a žampiony a takto připravené špízy vkládejte do zapékací mísy nebo pekáčku.
Přelijte zbytkem marinády, podlijte vodou, aby se vám nezačaly špízy po čase připalovat.
Jednotlivé suroviny pro výrobu špízu se na špejli obvykle střídají, aby bylo dosaženo co největší pestrosti a barevnosti.
Pokud neholdujete masu, vyměňte kuřecí prsa za uzené tofu. I tak totiž dosáhnete chutné varianty špízu a vlastně i tak trochu netradiční.
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba hodinu. V polovině pečení špízy otočte. Během této doby kontrolujte a případně ještě podlijte troškou vody.
Jakmile je upečené maso, máte hotovo a můžete podávat. Jelikož je na špízech i zelenina, klidně se může servírovat jen tak.
Pokud ale hosté prahnou po příloze, nejlépe se hodí pečené brambory. Nezapomeňte na dip.
Náše tipy
Pokud používáte dřevěné jehly, nezapomeňte je 30 minut předem nechat nasáknout ve vodě.
Exotickou chuť špízům dodá třeba sladkokyselý ananas.
Pokud si chcete dopřát, můžete použít i jiné maso, třeba vepřovou panenku.