Tyto lahodné masové kuličky u nás díky restauracím v řetězci s nábytkem zná snad každý! Napadlo vás však někdy, že si tento oblíbený recept můžete připravit i sama doma?
Ve Švédsku se tento pokrm těší velké popularitě a připravuje se snad v každé rodině. Můžeme vás ujistit, že švédskými masovými kuličkami nadchnete dětské i dospělé strávníky!
Suroviny:
Na kuličky:
250 g mletého vepřového masa
250 g mletého hovězího masa
1 cibule
1 vejce
70 g strouhanky
100 ml mléka
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce petržele
1 lžíce kopru
mletý muškátový oříšek
½ lžičky mletého nového koření
½ lžičky mletého kardamomu
sůl
pepř
Na omáčku:
400 ml silného hovězího vývaru
100 ml smetany
2 lžíce hladké mouky
citronová šťáva
sůl
Krok za krokem:
1. Cibuli nakrájejte na co nejdrobnější kousky a na lžíci olivového oleje ji na středním plameni osmažte dozlatova.
Do velké mísy vložte oba druhy mletého masa, přidejte strouhanku, vejce, mléko, nadrobno nasekané bylinky, osmaženou cibulku a všechno koření.
2. Nakonec masovou směs osolte a opepřete podle chuti. Dobře promíchejte a vše ještě propracujte rukama.
Pokud máte čas, nechte maso odpočinout asi dvě hodiny v lednici, aby se propojily všechny chutě. Tento krok však není nezbytný. Ze směsi tvarujte navlhčenýma rukama kuličky o průměru asi 4 cm.
3. Kuličky smažte v hluboké pánvi na lžíci oleje asi 10 minut ze všech stran dozlatova. Poté je vyjměte a dejte stranou.
4. Pusťte se do přípravy omáčky. Do pánve od kuliček nalijte hovězí vývar, přidejte k němu smetanu, lžíci citronové šťávy a sůl. Poté do pánve přisypejte hladkou mouku a rozkvedlejte ji metličkou.
Jakmile se omáčka začne vařit, stáhněte plamen na minimum a pomalu ji redukujte, dokud nedosáhnete požadované hustoty.
5. Hotovou omáčku ochutnejte, a pokud bude potřeba, přidejte ještě trochu citronové šťávy. Na závěr omáčku propasírujte přes sítko, získáte tak požadovanou krémovou konzistenci. Kuličky do ní vraťte a ještě je krátce prohřejte.
6. Kuličky podávejte přelité omáčkou a doplněné o marinované brusinky nebo dušený zelený hrášek. Jako příloha se nejlépe hodí vařené brambory nebo jemná bramborová kaše.
Skořicové rolky s kardamomem
Skořicové rolky patří ve skandinávských zemích mezi tradiční snídaňové pečivo. Jak je známo, severoevropské země mají asi největší spotřebu kávy na osobu. A co by lépe doplnilo hrnek kávy než pečivo provoněné skořicí a kardamomem?
Příprava těchto šneků je opravdu jednoduchá a výsledek je dokonalý! Tak se pusťte do pečení a provoňte svůj domov sladkou vůní koření.
Suroviny:
800 g hladké mouky
150 g másla
50 ml mléka
1 balení čerstvého droždí
100 g cukru
0,5 lžičky soli
2 lžičky mletého kardamomu
2 lžíce třtinového cukru
1 žloutek na potření
Na náplň:
130 g másla
90 g cukru
2 lžíce skořice
Jak na to?
Do vlažného mléka rozdrobte kvasnice, promíchejte a nechte několik minut stát, než se začnou na povrchu tvořit drobné bublinky. Do velké mísy nasypejte prosátou mouku a přidejte do ní změklé máslo, cukr, sůl a mletý kardamom.
Na závěr přilijte mléko s kvasnicemi a pomocí ručního hnětače vypracujte hladké nelepivé těsto. Poté mísu zakryjte čistou utěrkou a na teplém místě nechte těsto asi 50 minut kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto rozdělte na dva díly a z každého vyválejte asi 7 mm tlustý plát. Můžete také vytvořit jeden velký plát, ovšem se dvěma menšími se mnohem lépe pracuje.
Rozpuštěné máslo promíchejte s cukrem a se skořicí a každý kus těsta touto směsí po celém povrchu potřete.
Poté oba pláty srolujte a nakrájejte je na kousky o šířce asi 3 cm. Vzniklé rolky dejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte je ještě 30 minut kynout.
Každou z nich potřete žloutkem a lehce posypejte třtinovým cukrem. Vložte je do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 10–15 minut dozlatova. Pak šneky přesuňte na mřížku a nechte vychladnout.
Jo, tyhle kulicky zbožňuju! Ale nikdy sem nevěděla, jak se dělaj doma. Moc díky za recept!
Jako milovnice knížek si u vareni rada odpočinu a tyhle kulicky vypadaj fakt super. Určitě vyzkouším, dekuji za tip!
To zní skvele! Miluju tyhle kulicky a nejlepsi je, že je muzu ted uvarit i doma. Díky za skvělý recept.
Milé pochutnání! Masové kuličky s omáčkou mi vždy připomenou návštěvu v tom nábytkářském řetězci. Mám radost, že teď si je můžu připravit doma podle vašeho receptu!