Suroviny na 6 porcí:
1 kg libového skopového masa (na kostky asi 2,5 cm)
2 lžíce citronové šťávy
sůl
6 najemno nasekaných stroužků česneku
2 lžičky čubrice
2 lžičky najemno nasekaného čerstvého zázvoru
4 najemno nasekané čerstvé červené nebo zelené chilli papričky
2 lžičky mletého římského kmínu
2 lžičky mletého koriandru
1 lžička kurkumy
3 nahrubo nakrájené velké cibule
2 lžíce rostlinného oleje
3 velká nakrájená rajčata
2 lžičky zrnek římského kmínu
2 lžíce nakrájeného čerstvého koriandru
rozmarýn
Postup:
Nakrájejte skopové, podle chuti osolte, přidejte citronovou šťávu, polovinu česneku, polovinu zázvoru, polovinu chilli, polovinu římského kmínu i mletého koriandru a kurkumu, všechno dejte do misky a důkladně promíchejte.
Zatěžkejte, přikryjte a nechte asi 3 hodiny marinovat. Do mixéru nebo šlehače dejte cibuli a rozmixujte do hladké pasty. Ve velké pánvi rozehřejte olej, přidejte zbytky česneku, zázvoru a chilli, na mírném ohni za stálého míchání smažte asi 1 minutu.
Vmíchejte cibulovou pastu a duste asi 7–10 minut, dokud cibule nezměkne a nezhnědne.
Přidejte rajčata a vařte dalších 10 minut, dokud nezměknou a nevytvoří kaši. Přisypte zbytek koření – mletý římský kmín, mletý koriandr, kurkumu, zrnka římského kmínu a čerstvý koriandr. Poduste dalších 5 minut.
Na 12 špejlí lehce potřených olejem napíchejte kousky skopového. Posypte čubricí a drceným rozmarýnem. Pečte na středně rozpáleném grilu asi 7–10 minut, dokud maso není hotové.
Servírujte v misce a omáčku buď přelijte přes kebab, nebo ji servírujte zvlášť v misce.Podávejte s Avarem, ostrou pikantní rajčatovou nebo cibulovou omáčkou.