Na švédském stole určitě nechybí losos naložený v soli a cukru neboli gravlax.
Ingredience:
1 filet lososa o váze 800 g
1 kg hnědého třtinového cukru
800 ml vodky
500 g hrubé mořské soli
2 hrsti čerstvého kopru
1 velký citron
1 lžička drceného pepře
Postup:
Filet, není-li vykostěný, zbavte pinzetou kostiček. Smíchejte cukr se solí, pepřem, a citronovou kůrou z jednoho citronu. Připravte si pekáč a na jeho dno vysypejte třetinu směsi. Na ni položte filet kůží dolů.
Zakryjte ho nasekaným koprem a zbytkem směsi. Zalijte alkoholem a přikryjte potravinářskou fólií. Nechte rybu odležet 16 hodin v lednici a pak ji omyjte studenou vodou a nakrájejte na plátky. Podávat ji můžete s medovo-hořčičnou omáčkou.
Náš tip:
Pokud nemáte třtinový cukr, můžete použít krupicový.