Suroviny pro 2 osoby:
1 kg filetu z lososa, i s kůží
300 g hrubé mořské soli
100 g cukru
hrst nasekaného kopru
trocha kůry z citronu
Na omáčku:
2 lžíce hořčice (anglického typu, dijonská, … )
2 lžíce medu
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce bílého vinného octa
2 lžíce nasekaného kopru
sůl
pepř
Postup:
Filet z lososa omyjeme a důkladně osušíme. V misce promícháme cukr, sůl, citronovou kůru a nasekaný kopr. Lze přidat i alkohol (vodku, whisky) ale není zapotřebí. Polovinu marinády dáme do sáčku, na ni položíme lososa a zasypeme zbytkem.
Sáček dobře uzavřeme a položíme ho na talíř do lednice. Nejlépe ještě zatížíme. Lososa necháme odpočívat alespoň 24 hodin a občas ho otočíme.
Před podáváním si připravíme omáčku z hořčice – všechny suroviny odměříme do uzavíratelné skleničky a pak pořádně zatřeseme. Lososa vyndáme z lednice, většina soli s cukrem se rozpustila a ochutila maso.
Rybu opláchneme a osušíme a zešikma krájíme tenké plátky, které odkrojíme z kůže. Plátky servírujeme přelité omáčkou, s oblíbeným pečivem.