Marinovaná makrela s koprovou remuládou a hráškovým pyré je rozhodně originálním předkrmem.
Ingredience: 2 kuchané makrely, 1 červená cibule, 150 ml bílého vinného octa, 70 g dijonské hořčice, 1 lžička soli, 1 lžička krupicového cukru
Remuláda: 2 žloutky, 1 lžička soli, šťáva z 1 citronu, špetka kari, 1 lžička malých kaparů, 120 g řepkového oleje, 1 lžíce kopru
Pyré: 350 g mraženého hrášku, 5 lístků máty, špetka soli, 1 lžička citronové šťávy, 100 ml zeleninového vývaru, olivový olej
Postup: Vyfiletujeme makrely. Vinný ocet, hořčici, sůl a cukr prošleháme, pak vmícháme najemno nakrájenou cibuli. Filátka dáme do uzavíratelné nádoby, nalijeme na ně připravenou směs, nádobu uzavřeme a marinujeme v ledničce 5 dnů.
Chladné žloutky ochutíme solí, citronovou šťávou a kari, přidáme kapary a vše rozmixujeme dohladka.
Za stálého míchání přidáváme olej. Propasírujeme a vmícháme kopr. Rozmrazíme hrášek na pyré, rozmixujeme ho společně s mátou, solí a citronovou šťávou. Zjemníme ho olivovým olejem a vývarem. Makrelu opláchneme, můžeme stáhnout kůži a nakrájíme.