Suroviny:
500 g hladké mouky
250 g másla
100 g moučkového cukru
1 žloutek
150 g mandlí
1 lžička vanilkového extraktu
moučkový cukr na obalení
Postup:
Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem do nadýchané pěny a do ní zašlehejte žloutek. Postupně přisypávejte mouku a jemně ji pomocí vařečky zamíchávejte do směsi, aby vzniklo hladké těsto.
Nakonec přidejte nadrobno nasekané mandle a znovu promíchejte. Těsto by mělo být měkké a pružné. Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem.
Z těsta tvarujte malé kuličky nebo půlměsíčky a klaďte je na plech s dostatečnými rozestupy, protože při pečení mírně nabudou.
Pečte přibližně 20 minut na 180 °C, dokud nebudou zespodu lehce zlatavé. Poté je vyjměte z trouby a nechte je jen lehce vychladnout.
Ještě teplé sušenky obalte v moučkovém cukru, a až úplně vychladnou, posypte je ještě jednou vyšší vrstvou cukru, aby byly dokonale obalené ze všech stran.
Pak sušenky vložte do hermeticky uzavíratelné dózy a uchovávejte je na chladném a suchém místě až do Vánoc.
Tip!
Místo mandlí můžete použít nesolené pistácie.
Super recept! Vypadají snadně na přípravu a určitě budou skvělý na posezení s knížkou. Díky za tip, že můžu použít i pistácie.
Mandlové sušenky v cukru jsou absolutní vánoční klasika! Moje babička je pekla vždycky a voněly po celém domě. Zkusím je podle tohoto receptu.
Tyjo, mandlový sušenky zní fakt skvěle! Asi si je zkusím upéct o víkendu. Díky za inspiraci!