Smetanová směs uvařená se žloutkovou pěnou musí být tak hustá, že se udrží na vařečce.
Suroviny na 4 porce:
● 350 ml mléka
● 350 ml smetany ke šlehání
● 1 lžička skořice
● 5 žloutků
● 5 lžic medu
● 100 g cukru krupice
● 100 g mandlí
● 90 ml vody
Postup:
1. Do kastrůlku nalijeme mléko i smetanu a vmícháme skořici. Přivedeme k varu a odstavíme.
2. Žloutky vyšleháme s medem do pěny a přimícháme do smetanové směsi. Tu přelijeme do většího hrnce a pomalu zahříváme asi 20 minut. Občas ji zamícháme.
3. Zhoustlou směs přendáme do mísy a přikryjeme, aby se nevytvořil škraloup. Dáme na 40 min. do chladu a na 3 hod do lednice. Přendáme do formy na zmrzlinu a dáme ji na 6 hod do mrazáku.
4. Než zmrzlina ztuhne, opražíme mandle a rozprostřeme je na plech. Do kastrůlku dáme vodu a rozpustíme v ní cukr. Přivedeme k varu a asi 6 min. povaříme. Směs nemícháme. Přelijeme ji přes mandle a dáme vychladnout. Zkaramelizovanou směs nahrubo nasekáme.