Rádi zkoušíte něco nového? Pak si připravte báječný džem z mandarinek. Protože obsahuje málo cukru, je určený k rychlé spotřebě.
Potřebujete:
✿ 500 g oloupaných mandarinek
✿ 100 g cukru
✿ 1 limetku
✿ špetku skořice
✿ 2 hřebíčky
✿ špetku soli
✿ ½ lžičky ovocného pektinu
1. Oloupané mandarinky rozdělte na dílky a dejte je do hrnce. Přidejte cca 50–60 g cukru, špetku soli, skořici, hřebíčky a přilijte 200 ml vody. Přiveďte k varu, pak stáhněte plamen a povařte asi 15 minut. Vyndejte hřebíčky a směs rozmixujte dohladka tyčovým mixérem.
2. Pak ji vraťte na plotnu a vmíchejte limetkovou šťávu. Ve zbylém cukru dobře rozmíchejte ovocný pektin, přisypejte ho do hrnce a promíchejte. Znovu přiveďte k varu, pak stáhněte plamen a za stálého míchání povařte ještě asi 5 minut. Průběžně sbírejte pěnu.
3. Horký džem naplňte do sklenic, uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Po otevření uchovávejte v lednici a ideálně do 1–2 týdnů spotřebujte.
Je skvělé vidět recepty, které kombinují neobvyklé suroviny, jako jsou mandarinky a skořice. Určitě si přichystám pár sklenic na vánoční stůl.
Wow, mandarinkový džem zní parádně! Musím to zkusit, protože mandarinky miluju. A ta skořice s limetkou? To bude lahoda!