Klasické kynuté knedlíky ze sezónního ovoce jsou naprostá lahůdka.
Suroviny na 4 porce – 350 g hrubé mouky – ½ kostky droždí – 250 ml vlažného mléka – 2 lžičky cukru – 2 lžíce rozpuštěného másla – 2 žloutky – špetka soli – borůvky
Postup
1. Smíchejte droždí s cukrem. Vmíchejte 125 ml mléka a hrst mouky. Nechte vzejít kvásek.
2. K mouce smíchané se solí vlijte kvásek a žloutky rozmíchané se zbylým mlékem. Přidejte máslo. Pečlivě promněte, přikryjte a nechte kynout 45 minut.
3. Z těsta tvořte kuličky, které rukou roztáhněte na placičku a do té zabalte borůvky. Nechte 15 minut kynout. Knedlíky vařte ve vroucí osolené vodě asi 5 minut.
4. Podávejte posypané tvarohem, cukrem a přelité rozpuštěným máslem.