Stejným způsobem můžete připravit i ořechový závin.
Ingredience: na 2 záviny
Na těsto:
● 500 g hladké mouky
● 1/2 kostky droždí
● 70 g másla
● 2 lžíce cukru
● 3 žloutky
● 250 g másla
● špetka soli
● 1 vejce na potření
Na náplň:
● 200 g mletého máku
● 200 ml mléka
● 5 lžic moučkového cukru
● 1 lžička mleté skořice
Na dohotovení:
● bílá čokoládová poleva
● kandované ovoce a ořechy na zdobení
Postup:
Do vlažného mléka rozdrobte droždí a přimíchejte lžičku cukru a mouky. Nechte vzejít kvásek. Mezitím v míse promíchejte mouku, cukr a špetku soli. Přidejte žloutky, rozpuštěné, a nakonec vmíchejte kvásek.
Vše propracujte, až vznikne těsto. Nechte ho hodinu kynout v teple. Do rendlíku dejte mák, cukr a skořici. Promíchejte, přilejte mléko a vše svařte. Stáhněte z ohně a makovou náplň nechte vychladnout. Těsto rozdělte na dva díly.
Každý vyválejte do tvaru obdélníku. Potřete je makovou náplní a zatočte. Okraje těsta k sobě na krajích přimáčkněte, aby se náplň při pečení neuvolnila. Záviny přeneste na plech. Potřete je rozšlehaným vejcem a vložte do trouby a pečte je na 180 °C 40 min. Po vychladnutí přelejte záviny polevou a ozdobte je.
Příprava: 120 min
Cena za 1 závin: 80 Kč