Rychlé, jednoduché, chutné a hlavně křupavé, obzvláště když jsou dobře vypečené, tak to jsou houstičky anebo bulky od Jiřiny Bohdalové.
Ingredience: 250 ml mléka , 50 g droždí, 500 g hladké mouky, 1 majonéza, 2 lžíce oleje, 2 lžičky soli, 2 lžičky cukru, 3 vejce, na posyp mák, sezam, sýr nebo kmín
Postup: Z části mléka, droždí, lžičky cukru a lžíce mouky připravíme kvásek. Do prosáté mouky dáme majonézu, olej, sůl, zbytek mléka, 2 vejce a kvásek. Těsto propracujeme a necháme, zakryté utěrkou, kynout.
Když těsto zdvojnásobí objem, rozdělíme ho na dílky a zakulatíme bochánky, chceme-li dělat houstičky, vyválíme jednotlivé prameny, ty rozdělíme na tři stejné dílky a upleteme houstičky.
Necháme je ještě chvíli kynout, pak je potřeme vajíčkem, posypeme solí, mákem nebo sezamem, kmínem či nastrouhaným sýrem a dáme péct do vyhřáté trouby.