Maďarský perkelt je sytý pokrm z masa, cibule a papriky, který připomíná guláš, ale má jemnější a voňavější omáčku.
Ingredience na 4 porce:
600 g hovězího nebo vepřového masa
3 velké cibule
2 lžíce sádla
2 lžíce sladké mleté papriky
2 stroužky česneku
1 rajče nebo lžíce protlaku
1 zelená paprika
sůl
pepř
voda či vývar
Postup:
Cibuli nakrájejte najemno a na sádle ji smažte dozlatova. Přidejte nasekaný česnek a mletou papriku, ale rychle zamíchejte, aby se nespálila a nezhořkla. Hned vložte na kostky nakrájené maso a ze všech stran ho opečte, aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté.
Osolte, opepřete, vmíchejte nasekané rajče či protlak a přidejte na proužky nakrájenou papriku. Podlijte trochou vody nebo vývaru, přikryjte pokličkou a duste na mírném ohni asi 80 min.
Občas zamíchejte a dle potřeby podlijte, aby se maso nepřichytilo. Výsledkem má být hustá, voňavá omáčka, ve které se cibule téměř rozvaří. Podávejte s noky, těstovinami či čerstvým chlebem.
Doba přípravy: 90 min
Cena: 250 Kč