Suroviny na 6 – 8 porcí:
1 kg hovězího masa (krk, kližka)
olej
4 velké cibule
vývar nebo bujón
chilli papričky
6 paprik
6 rajčat
6 brambor
sladká nebo pálivá mletá paprika (dle chuti)
kmín (drcený či mletý)
sůl
Postup:
Na rozehřátém oleji dozlatova orestujeme pokrájenou cibuli, na ní krátce opečeme hovězí maso, které jsme nakrájeli na kostky, a až se maso zatáhne, přidáme mletou papriku, trochu kmínu a soli.
Po chvíli zalijeme vývarem nebo ve vodě rozpuštěnou kostkou bujónu, přivedeme k varu, přiklopíme a dusíme do poloměkka. Poté dochutíme trochou chilli.
Než maso úplně změkne, nakrájíme si na větší kousky zeleninu a na menší kostičky brambory. Do gulášového základu přidáme nejdříve papriky a rajčata, a až pustí dostatek šťávy, přisypeme brambory a necháme je pod pokličkou dusit, dokud nezměknou.
Na závěr podle chuti dosolíme. Příloha je zbytečná, protože jsou v jídle brambory. Přesto můžeme přikusovat bílý chléb.