Chutné zákusky z odpalovaného těsta plněné vanilkovým krémem.
Suroviny na 10 kusů
Křehké těsto – 100 g strouhaného másla – 125 g hladké mouky – 125 g moučkového cukru – 1 lžička vanilkové esence
Odpalované těsto – 120 g hladké mouky – 100 ml mléka – 100 ml vody – 1 lžíce krystal cukru – špetka soli – 80 g másla – 4 vejce
Krém – 400 ml mléka – 4 žloutky – 20 g vanilkového cukru – 60 g krystal cukru – 30 g kukuřičného škrobu – 50 ml másla – 200 ml smetany ke šlehání
Postup
1. Máslo smíchejte s moukou, cukrem a vanilkou. Těsto dejte na hodinu do lednice.
2. Zahřejte mléko, vodu a rozpuštěné máslo. Vmíchejte mouku, sůl a cukr. Odstavte. Přidejte vejce. Těsto dejte do cukrářského sáčku a na plech s pečicím papírem stříkejte tyčinky. Vrch poklaďte křehkým těstem. Pečte 25 minut při 180 ºC.
3. Do mléka přidejte žloutky, cukry a kukuřičný škrob a uvařte pudink. Až vychladne, vmíchejte máslo a ušlehanou smetanu. Krémem naplňte eclairs.