Jestliže předchozí recept je jedním z nejlepších, tak tento patří do třídy těch nejluxusnějších. Příprava sice zabere více času, ale stojí to za to!
Ingredience: jehněčí kýta, 8 až 10 malých mrkviček, 10 šalotek, 1 až 2 dcl kvalitního su chého červeného vína, mořská sůl
Marináda: velká hrst čerstvého rozmarýnu, 10 stroužků česneku, 1 červená cibule, 4 lžíce olivového oleje, 1,5 dcl kvalitního suchého červeného vína, čerstvě mletý pepř, mořská sůl
Pyré: 0,5 kg brambor, 0,5 kg pastináku, 60 g másla, 500 ml mléka, mořská sůl
Postup: Rozmixujte veškeré ingredience na marinádu a potřete jí maso.Pokud necháme maso odpočívat do druhého dne, je to ideální stav, nemáme-li tolik času, nedá se nic dělat. Než budeme maso péct, vyndáme ho a necháme přiblížit pokojové teplotě.
Do pekáče dáme kýtu a ještě ji trochu zvrchu posolíme, přidáme oloupané celé šalotky a mrkev v kuse, ale větší rozřízneme podélně.
Můžeme přidat celé hlavičky česneku příčně rozříznuté a dáme péct do předehřáté trouby při 200 °C, ještě však podlijeme trochou vody.
Zavedeme teplotní sondu do středu masa a nastavíme cílovou teplotu na 60 °C. Pečeme po dobu 30 minut, pak teplotu snížíme na 175°C a pečeme, dokud nedosáhneme požadované vnitřní teploty.
Pokud sondu nemáme, počítáme přibližně 25 minut celkového pečení na půl kilogramu masa. V průběhu pečení maso kontrolujeme a podléváme. Uvaříme brambory, přidáme máslo, mléko, sůl a vytvoříme pyré.