Chcete připravit domácí pohoštění k vínu? Slané malé koláčky á la šneci jsou výbornou chuťovkou.
Suroviny
Na těsto – 150 g hladké mouky – 120 g Hery – ½ lžíce octa – špetka soli – 1 vejce – 130 ml vody – pečicí papír – vejce na potření
Na náplň – 100 g tvrdého sýra – 200 g uzeného lososa – špetka soli – sušená bazalka
Postup
1. Vejce rozklepněte do misky. Přilijte ocet, osolte a prošlehejte vidličkou. Pak dolijte studenou vodou. Mouku prosejte do mísy. Přidejte na kousky pokrájený tuk a tekutou směs a rukama vypracujte těsto, které dejte do chladu odležet, asi na 30 minut.
2. Mezitím si nastrouhejte tvrdý sýr na jemném struhadle a lososa zbavte kůže a nakrájejte na kousky. Těsto rozválejte na pomoučené ploše na tenký plát. Posypte ho sýrem a bazalkou smíchanou se solí a rozložte na něj lososa. Těsto zaviňte do rolády.
3. Roládu přeneste na plech vystlaný pečicím papírem a nakrájejte na kolečka. Ta potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 30 minut.