Suroviny:
800 g lososa
5 plátků toastového chleba
hrst hladkolisté petržele
hrst ořechů
1 lžíce olivového oleje
2 lžíce másla
kůra z 1 citronu
sůl
pepř
Postup:
Lososa nakrájejte na čtyři stejně velké díly a naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Filety z vrchní strany lehce potřete olivovým olejem, osolte je a opepřete.
Do stolního mixéru vhoďte toastový chléb natrhaný na menší kusy a hladkolistou petržel. Vše rozmixujte na jemnou drobenku. Tu přendejte do misky a nastrouhejte k ní citronovou kůru.
Přidejte také změklé máslo a mleté ořechy a prsty vytvořte drobenku. Tu rozprostřete na lososa. Nebojte se přitlačit, směs by na rybě měla pevně držet.
Plech s filety vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte je asi 20 minut, dokud drobenka nezezlátne. Dobu pečení nepřekračujte, losos by jinak mohl být suchý. Podávejte s pečenými bramborami nebo lehkým zeleninovým salátem.
Tip!
Drobenky můžete připravit víc a uchovat ji v mrazáku.
Tak tenhle recept si určo zapsat! Snažim se vařit zdravě pro rodinu a losos je naš součást jídelníčku. A ten tip s mražákem – dobrá finta!
Wow, ten recept vypadá dobře. Losos miluju a tohle vypadá jako super způsob, jak si ho užít trochu jinak. Už aby byl víkend a mohla jsem to zkoušet.
Zajímavá kombinace ingrediencí, obzvláště ořechů v krustě. Myslím, že to dodá lososu pěkný nutný šmrnc. Už se těším, jak to zkusím!
Recept vypadá zajímavě, jen se obávám, jestli není příliš složitý. Jsem zvyklá dělat lososa více tradičně, ale ráda bych zkusila něco nového.
Nápad s bylinkovou krustou je skvělý, hned to oživí jinak obyčejný losos. Zkusím příště, jen doufám, že to budu umět tak dobře.
Super recept, musim vyzkouset. Doma mame radi lososa, ale nekdy uz nevim jak ho udelat. Dikes za inspiraci!