Losos obsahuje zdravé omega-3 kyseliny, které prospívají hlavně srdci. Pochutnat byste si na něm měli alespoň jednou týdně.
Suroviny pro 4 osoby
– 600 g nových brambor – 3 lžíce olivového oleje – 2 stroužky česneku – sůl, pepř – 600 g lososu (filety) – 1 citron – 2 lžíce čerstvého rozmarýnu
Na dip – 200 g zakysané smetany – 1 lžíce čerstvého rozmarýnu – špetka soli.
Postup
1. Brambory oškrábejte a překrojte napůl. Lžící olivového oleje vymažte zapékací mísu a vložte do ní brambory. Potřete je prolisovaným česnekem, zakápněte olejem, osolte, opepřete a dejte péct do trouby na 220 °C asi na 30 minut, dokud nebudou měkké.
2. Mezitím si připravte lososa. Rybu omyjte a nakrájejte na plátky. Osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olivový olej a na středním plameni opečte lososa z obou stran (nejprve kůží dolů). Z každé strany asi 5 minut.
3. Lososa naservírujte na talíře a zakápněte citronem. Přidejte pečené brambory a vše ozdobte nasekaným čerstvým rozmarýnem. Podávejte společně se zakysanou smetanou, kterou smícháte s nasekaným rozmarýnem a špetkou soli.
.