Suroviny:
800 g brambor oloupaných brambor na plátky
120 g crème fraîche nebo 30 % husté zakysané smetany
mořská sůl a mletý pepř
2 lžíce olivového oleje
4 x 200 g filet z lososa bez kůže
90 g hotového bazalkového pesta
50 g rukoly a koprových lístků
Postup: Troubu předehřejeme na 250°C. Brambory a crème fraîche či smetanu dáme do větší zapékací nádoby. Poté vše osolíme, opepříme a promícháme.
Rozprostřeme ve stejnoměrné vrstvě, pokapeme 1 lžící oleje a pečeme nezakryté zhruba 12–15 minut, až budou skoro hotové. Lososa pokapeme zbylým olejem, osolíme a opepříme a rozložíme na brambory. Pečeme dalších asi 6 minut.
Pokapeme pestem, ozdobíme rukolou a koprem a podáváme. Losos je naprosto ideální do letních dnů.