Suroviny na 4 porce:
20 g droždí
40 g cukru krupice
540 ml mléka
400 g hladké mouky
3 vejce
8 g citrónové kůry
4 g soli
120g tuku
60 g cukru moučky
12 g mleté skořice
1 vanilkový lusk
120 g lesních malin
120 g měkkého tvarohu
Postup:
Droždí smícháme s trochou cukru, zředíme malým množstvím vlažného mléka, přidáme trochu prosáté mouky a promícháme, až vznikne řídké těstíčko – kvásek, který necháme na teple vykynout.
Do vykynutého kvásku rozšleháme vejce, přidáme zbylé vlažné mléko, jemně nastrouhanou citrónovou kůru, sůl a zbylou dávku prosáté mouky.
Směs promícháme a prošleháme, a necháme opět kynout. 2. Vykynuté těstíčko naléváme do tukem vytřených lívanečníků (nebo na rozpálenou pánev) a lívance pečeme po obou stranách dorůžova.
Rozkrojíme vanilkový lusk a vyškrabeme semínka, která zamícháme do tvarohu. Hotové lívance obalíme v moučkovém cukru se skořicí, ozdobíme vanilkovým tvarohem a lesními malinami.