Suroviny:
Na omáčku:
600 g lišek
200 ml smetany ke šlehání
100 ml hovězího vývaru
10 g škrobu 1 šalotka
1 stroužek česneku
2 lžíce šlehačky
2 lžíce másla
2 lžíce hladkolisté petržele (najemno nakrájené)
Na knedlíky:
200 g starších rohlíků
150 ml mléka
60 g pancetty nebo slaniny, na kostičky
30 g másla 1 vejce
1 lžíce hladkolisté petržele, najemno nakrájené
1 špetka strouhaného muškátového oříšku
1 malá cibule
sůl a čerstvě namletý pepř
Postup:
Rohlíky nakrájejte na kostičky a zalijte horkým mlékem. Osolte a opepřete. Vmíchejte petrželku a vejce, ochuťte muškátem. Máslo rozehřejte na pánvi a osmažte na něm kostičky pancetty a cibule. Pak přidejte do mísy k pečivu, promíchejte a nechte přikryté hodinu odležet.
Dejte vařit vodu do hrnce a lehce ji osolte. Z hmoty pak vytvarujte kulaté knedlíky, opatrně je vkládejte do vroucí vody, nechte vzkypět, pak zmírněte teplotu a nechte jen lehce vařit 10 až 15 minut.
Vyndejte je děrovanou naběračkou a před podáváním ohřejte na pánvi s rozpuštěným máslem, v němž je obalte.
Lišky očistěte. Oloupanou šalotku a česnek nakrájejte. V pánvi rozehřejte máslo a opečte na něm lišky. Přidejte šalotku a česnek, osolte a opepřete. Vlijte smetanu a vývar a krátce povařte, až budou lišky měkké.
Škrob promíchejte s trochou vody, vlijte k liškám a nevařte. Nakonec vmíchejte petrželku a šlehačku.
Tip!
Kdo chce, může použít i hříbky, babky, vynikající jsou i bedly.