Jemné máslové těsto slepované marmeládou je klasika.
Ingredience:
● 300 g hladké mouky
● 20 g kukuřičného škrobu
● 200 g másla
● 100 g cukru moučky
● 1 vanilkový cukr
● 1 žloutek
● citronová kůra
● marmeláda na slepování
Postup:
Smíchejte mouku se škrobem a přidejte ostatní ingredience. S těstem pracujte rychle, aby se máslo moc nerozpustilo. Až bude vypadat jako drobenka, přidejte žloutek a vytvořte těsto.
Udělejte z něj šišku a dejte na 60 min do lednice. Pak vyválejte placku 3 mm silnou a vykrajujte cukroví. Vykrajujte je do dvojice a v jednom z páru vždy udělejte ještě malou díru.
Tvary s dírou potřete rozkvedlaným bílkem a posypejte nasekanými mandlemi. Linecké se peče 10 min na 160 °C. Vychladlé a v chladu odpočaté tvary už jen slepíte marmeládou.
Příprava: 2 hod
Cena: 120 Kč
Linecké cukroví je pro mě neodmyslitelnou součástí Vánoc. Vždy mě při pečení fascinuje, jak se z drobenky dá vytvořit taková lahodná pochoutka!