Suroviny:
150 g bulguru
4 rajčata
1 okurka
1 červená cibule
2 jarní cibulky
1 a ½ svazku hladkolisté petržele
½ svazku čerstvé máty
100 ml olivového oleje
1 citron
sůl
pepř
Postup:
Bulgur zalijte 250 ml vroucí vody, osolte lžičkou soli, zakryjte pokličkou a nechte povařit asi 5 minut. Stáhněte ho z ohně a nechte přikrytý 15 minut odpočinout.
Okurky a rajčata nakrájejte na co nejmenší kostičky a dejte do velké mísy. Přidejte nadrobno nakrájenou jarní cibulku a červenou cibuli. Bylinky vložte do mixéru a nasekejte najemno. Uvařený bulgur smíchejte s olivovým olejem, opepřete a případně ještě dosolte.
Poté postupně přilévejte citronovou šťávu, až docílíte požadované kyselosti. Nakonec bulgur naspyte do mísy se zeleninou a bylinkami, dobře promíchejte a případně ještě dochuťte. Nechte 10 minut odstát při pokojové teplotě, krásně se tak propojí všechny chutě. Podávejte s opečeným pita chlebem, skvěle se hodí i jako příloha k masům.
Tip!
Můžete si připravit i netradiční variantu, kdy místo bulguru použijete kuskus nebo quinou.