Suroviny: 200 g třešní 240 g čokolády, másla, cukru 150 g hladké mouky 6 vajec 1 kypřící prášek do pečiva pár kapek pomerančového likéru
Na polevu: 200 ml smetany 30 g cukru 200 čokolády 40 g másla
Postup: Na dno formy dortu dáme pečicí papír. Okraje formy stačí vymazat máslem a vysypat moukou. Dále si připravíme vodní lázeň, ve které rozpustíme máslo a čokoládu. Dáme pozor na to, aby čokoláda nebyla příliš horká.
V kuchyňském robotu začneme šlehat vejce a postupně přidáváme cukr. Vejce je třeba vyšlehat až do bílé pěny, která sice nebude tak pevná jako například sníh z bílků, ale výrazně nabude na objemu.
Jakmile jsou vejce dostatečně ušlehaná, přidáme rozpuštěnou čokoládu s máslem, promícháme a přidáme zbytek ingrediencí – mouku, kypřicí prášek a nakonec třešně. Směs nalijeme do formy a dáme péct na 160 °C zhruba 35 až 40 minut.
Po upečení necháme dort chvíli vychladnout, vyjmeme z formy a otočíme, čímž docílíme rovných okrajů. Pokapeme alkoholem a ještě za tepla polijeme první polovinou polevy, kterou můžeme po dortu rozetřít.
Jakmile dort dostatečně zchladne, polijeme druhou polovinou polevy a přendáme do chladničky. Nakonec ozdobíme a podáváme s čerstvou šlehačkou.
Poleva: V rendlíku zavaříme smetanu společně s cukrem a přilijeme k čokoládě, chvíli nemícháme. Jakmile je čokoláda dostatečně rozehřáta, vše promícháme. Do ještě teplé směsi vmícháme máslo.