Gastronomie Velké Británie prošla v posledních letech velkými změnami. Britové jsou však poměrně konzervativní.
Proto existuje spousta tradičních receptů, které se připravují v nezměněné podobě už léta. Mezi ně patří i tento božský karamelový dortík.
Suroviny:
Na těsto:
200 g sušených datlí
250 ml vroucí vody
150 g třtinového cukru
200 g hladké mouky
100 g másla
2 vejce
1 lžička jedlé sody
1 lžička kypřicího prášku
½ lžičky mleté skořice
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli
Na omáčku:
150 g třtinového cukru
100 g másla
200 ml smetany
špetka soli
vanilková zmrzlina k podávání
Krok za krokem:
1. Sušené datle nakrájejte na malé kousky a zalijte je vroucí vodou. Přidejte lžičku jedlé sody a namočené datle nechte asi 20 minut odstát. Poté směs rozmixujte tyčovým mixérem na vláčné a hladké pyré.
2. V míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem do světlé, nadýchané pěny. Do té postupně žašlehejte obě vejce a vanilkový extrakt.
Dále do těsta přimíchejte prosátou mouku smíchanou s kypřicím práškem, skořicí a špetkou soli. Na závěr přidejte vychlazené datlové pyré a vše dobře promíchejte.
3. Malé zapékací mističky nebo plech na muffiny vymažte máslem a naplňte připraveným těstem. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut, dokud povrch nebude krásně zlatavý a špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde ven zcela suchá.
4. Zatímco se dortíky pečou, připravte si karamelovou omáčku. V rendlíku na nízkém plameni zahřejte máslo s cukrem. Jakmile se zcela rozpustí, přimíchejte smetanu ke šlehání a špetku soli.
Vařte asi 3 minuty, dokud omáčka nezhoustne. Pokud chcete, můžete do ní přidat i trochu vanilkového extraktu.
5. Hotovým dortíkům seřízněte vrchní část, ještě ve formě je propíchněte na několika místech špejlí a zalijte asi 1/3 karamelové omáčky.
Nechte je asi 15 minut odpočinout, aby dobře nasákly všechnu tekutinu. Odkrojenou část si prozatím dejte stranou, později ji využijete na ozdobení hotového dezertu.
6. Nasáknuté bochánky opatrně vyklopte do talířů, každý z nich ozdobte kopečkem vanilkové zmrzliny, zalijte zbytkem karamelové omáčky a posypejte drobenkou z těsta, které jste si dala stranou.
Nadýchané snídaňové vdolky
Britové milují vydatné snídaně. Pokud si ale neumíte představit, že byste začala den tradiční anglickou snídaní, která obsahuje klobásy, fazole a opečenou slaninu, vyzkoušejte tento recept na nadýchané vdolky.
Suroviny:
250 g hladké mouky
100 ml mléka
1 lžička cukru
1 lžička soli
½ lžičky jedlé sody
1 lžička sušeného droždí
250 ml teplé vody
máslo na smažení
Jak na to?
V míse smíchejte prosátou hladkou mouku se solí a cukrem. V teplé vodě rozpusťte sušené droždí a počkejte asi 5 minut, dokud se na povrchu nezačnou tvořit bublinky.
Poté kvásek vlijte do moučné směsi a dobře promíchejte, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek. Mísu s těstem zakryjte čistou utěrkou a nechte kynout asi hodinu. Jedlou sodu rozmíchejte ve dvou lžících vody a přimíchejte ji do těsta.
Zakryjte utěrkou a nechte odpočívat dalších 15 minut. Pánev na lívance rozehřejte a potřete ji tenkou vrstvou másla. Naplňte ji těstem a vdolky smažte asi 8 minut na nízkém plameni.
V polovině smažení je otočte, aby byly z obou stran pěkně zlatavé. Podávejte je ještě teplé, buď nasladko s máslem a marmeládou, nebo naslano s cheddarem a dokřupava opečenou slaninou.
Ten božskej karamelový dortík fakt vypadá jako něco, co bych si dala, klidně k snídani. Datle a karamel, co víc si přát.
Tenhle recept zní skvěle! Jen doufám, že se mi to povede tak, jak to vypadá na fotkách. Bez vanilkový zmrzliny to ale není ono!
To vypadá fakt bomba! Určitě to zkusím, i když na pečení moc nejsem. Třeba mě ten karamel přesvědčí.
Karamelový dortík je naprostá klasika a miluju, jak tradiční recepty přetrvávají. Britská kuchyně sice vytváří nové trendy, ale tyto chutě zůstávají nadčasové.