Jako vydatnou snídani i chutnou svačinku si je můžeme dopřát zcela bez výčitek svědomí.
Suroviny:
* 10 bílků
* 50 g ovesných vloček (jemně drcených)
* 40 g rýžové mouky (nejlépe instantní)
* acidofilní mléko s cereáliemi
* mletá skořice na dochucení
* med podle chuti
* jahodová polenta a smetanový jogurt jahoda s vanilkou
Postup práce:
Z bílků v mixéru ušleháme tuhý sníh.
Přendáme do mísy a postupně přidáváme rýžovou mouku, ovesné vločky, špetku skořice, postupně asi 3-5 lžic acidofilního mléka s vlákninou – skvělé je například acidofilní mléko s cereáliemi z Mlékárny Valašské Meziříčí a nakonec med.
Jen zlehka promícháme. Hmota musí být nadýchaná a jemně napěněná – hustá stejně, jako u klasických lívanců.
Na plotně rozehřejeme pánev, zakápneme ji olejem a když je dostatečně rozehřátá, postupně lžící vkládáme malé množství těsta tak, aby vytvořilo kulaté lívanečky o průměru asi 8-10 cm.
Osmažené lívance klademe na talíř a zdobíme jahodovou polentou. Dozdobíme čerstvými lístky máty nebo meduňky.
Další lákavé recepty najdete v časopise Paní domu, která vychází 8. 12.