Z černého rybízu si můžete připravit spoustu lahodných a zároveň velmi léčivých dobrot. Jednou z nich je likér, který oceníte hlavně za chladných večerů, až se vám bude hodit zvýšený přísun vitaminů.
• Pro jeho výrobu budete potřebovat 1 kg zralých plodů, 20 rybízových listů, 1 l vodky, 750 g cukru a 120 ml vody.Hrozny s plody rybízu a rybízové listy důkladně omyjte, odstopkujte a nechte oschnout.
• Pak je nasypejte do sklenice, přidejte listy a vlijte vodku. Důkladně uzavřete a nechte louhovat pět měsíců. Poté přes cedník slijte vzniklý nápoj do jiné nádoby a vyhoďte lístečky.Ovoce rozmixujte a propasírujte.
Takto vzniklou šťávu smíchejte se slitým alkoholem. Pak svařte cukr s vodou, dokud vše nezhoustne a nechte vychladnout. Za stálého míchání vlijte sirup do alkoholu a hotový likér stočte do láhve.
• Uskladněte v chladu a temnu. Užívejte v zimě jako prevenci. Při přípravě tohoto nápoje se fantazii meze nekladou. Část rybízu můžete nahradit třeba malinami.