Křen zahřeje, posílí a odežene bacily. Je to poklad v kuchyni i v přírodní domácí lékárně.
Pálivý a léčivý sirup
Sirup z čerstvého křenu připravíte snadno. Nahrubo nastrouhaný či na kolečka nakrájený křen prosypejte cukrem. Za několik hodin pustí léčivou šťávu. Ještě zdravější variantou je jemně nastrouhaný křen smíchat s medem.
Křenový sirup je skvělým pomocníkem při chřipce a kašli, neboť uvolňuje zahlenění a prohřívá organismus. Dlouhodobé užívání velkého množství křenu vhodné není. Může pak dráždit ledviny i žaludek.
Nápoj pro dobré trávení
Jestliže vás přepadnou trávicí obtíže, můžete si pomoci tímto nápojem.Pro jeho přípravu potřebujete ¼ litru teplého mléka (můžete použít i rostlinné – sójové, rýžové, ovesné), do kterého nastrouháme asi 1,5 centimetru dlouhý kousek kořene křenu.
Nápoj poté popíjejte po doušcích.
Křenový obklad na bolest hlavy
Potřebujete 3 lžíce nastrouhaného kořene křenu, 3 lžíce vody, lněnou utěrku. Křen smíchejte s vodou, hotovou směs zabalte do utěrky a přiložte na týl. Vše nechte 10 minut působit. Mělo by se vám ulevit.