Chcete své milované překvapit skutečnou těstovinovou lahůdkou? Připravte jim domácí lasagne s kuřecím masem a dýňovou omáčkou.
Suroviny na 4 porce
Na lasagne
– 300 g hladké mouky – ½ lžičky soli – 2 lžíce slunečnicového oleje – 3 vejce – vlažná voda podle potřeby – hrubá mouka na vál – strouhaný sýr na posypání
Masová náplň
– 1 lžíce olivového oleje – 400 g kuřecích prsou – 1 malý rajčatový protlak – 2 stroužky česneku – sůl, mletý černý pepř – 1 lžička sušeného tymiánu – 1 lžička sušeného oregana
Dýňová náplň
– 500 g máslové dýně – 1 lžíce olivového oleje – 1 lžíce hladké mouky – 200 ml mléka – sůl, mletý bílý pepř – 100 g strouhaného sýra (např. Eidam) – olivový olej na pekáč.
Postup
1 Do mísy nasypte hladkou mouku, přidejte sůl, slunečnicový olej a rozklepněte všechna vejce. Rukama vypracujte těsto. Pokud se vám zdá poněkud tuhé, přidejte trošku vlažné vody. Těsto důkladně propracujte rukama nebo v hnětači.
Nechte 30 minut odpočinout a pak je rozválejte válečkem na hrubou moukou posypaném válu na tenký plát. Z něho vykrájejte obdélníčky o velikosti zapékací formy.
2 V pánvi rozpalte olivový olej a opečte na něm kuřecí maso nakrájené na tenké proužky. Přidejte rajčatový protlak, prolisovaný česnek, sůl, černý pepř a koření. Zahřejte a odstavte z plotny.
3 Dýni oloupejte, odstraňte z ní semínka a dužinu nakrájejte na kousky. Dejte je do hrnce, zalijte trochou vody a krátce, asi 10 minut, poduste. Nechte trochu vychladnout, přendejte do mixéru a rozmixujte na pyré.
4 Na olivovém oleji opražte hladkou mouku, zalijte ji mlékem a za stálého míchání povařte na hladkou omáčku. Přidejte dýňové pyré, osolte, dochuťte bílým pepřem a na konec přisypte strouhaný sýr. Vše dobře promíchejte.
5 Pekáč vymažte olivovým olejem a na dno vložte plát lasagní. Přelijte masovou směsí, kterou přikryjte těstem. Pak ji potřete dýňovou omáčkou a opět dejte plát těsta. Takto vrstvy střídejte, dokud náplně nedojdou. Ukončete vrstvou těsta, kterou posypte strouhaným sýrem.
6 V troubě vyhřátě na 180 ºC pečte asi 30 minut.