Suroviny:
2 ks (400 g) hovězího flap steaku
1 šalotka
olivový olej
pepř, sůl
Postup:
Hovězí flap steak osolte a opepřete a do masa vetřete trošku olivového oleje.
Rozpalte gril na nejvyšší výkon (250 až 300 °C) a položte maso na grilovací rošt – grilujte, dokud se maso samo neodlepí (asi 3 minuty z každé strany).
Poté maso přendejte na odpočívací rošt, stáhněte výkon grilu, vyvětrejte ho a dopékejte na nízkou teplotu (cca 100 °C). Délka dopékání závisí na tom, jak chcete mít maso propečené.
Hotové maso nechte chvíli odpočinout, pak ho nakrájejte na plátky a servírujte s některou grilovací omáčkou.
A proč použít právě tenhle kousek masa?
Flap steak je díky jemnému mramorování s kolagenem uvnitř svalu velmi šťavnatý. Jeho chuť je silně masová až s dochutí jater. Ideální propečení je na medium či medium-rare.