Křehký koláč s hedvábným citronovým krémem najdete v každé francouzské patisserii neboli cukrárně. Nyní si můžete citronový koláč vyzkoušet i vy!
Ingredience:
Korpus: 100 g másla, 2 žloutky, 70 g moučkového cukru, trocha vanilky, 5 jablek, špetka soli, 60g třtinového cukru, 250 g hladké mouky, kůra z 1 citronu nebo limetky
Citronový krém: 280 g cukru krupice, 4 vejce, kůra ze tří citronů, 125 ml citronové šťávy, sůl, 110 g másla
Postup:
1. Do velké mísy nasypejte třtinový cukr. Dejte změknout máslo. Oddělte si žloutky od bílků. Změklé máslo, žloutky, cukr, vanilku a sůl přidejte do třtinového cukru. Nyní těsto musíte pořádně propracovat. Dávejte ale velký pozor, aby se vám v těstu netvořily hrudky.
Až budete mít směs hotovou a pěkně hladkou, přesypejte ji do nádoby, do které dáte pečicí papír nebo ji můžete vymazat máslem. Pokud máte dortovou formu, použijte ji. Těsto namačkejte do okrajů formy, abyste tam neměli zbytečně volná místa.
Pečte 15 minut v předehřáté troubě na 170 stupňů. Až bude korpus hotový, můžete ho dát zatím do lednice vychladnout alespoň na 20 minut.
2. Nyní se vrhněte na přípravu jablečného pyré. Všechna jablka dejte rozvařit. Musí vám z nich vzniknout tekuté pyré, které dodá vašemu dnešnímu výtvoru speciální chuť. Mezitím vyndejte svůj korpus z lednice. Až bude pyré hotové, nalijte ho na váš korpus. Vložte opět do lednice.
3. Je načase připravit si vše potřebné na přípravu krému. Dávejte si hodně záležet, abyste měli vše pečlivě a přesně zvážené. Do mísy dejte máslo, cukr, citronovou šťávu, vejce a kůru, pak můžete začít šlehat.
4. Chcete, aby i sníh, jenž bude zdobit koláč, měl pravou citronovou chuť a vůni? Nastrouhejte na něj citronovou kůru a důkladně promíchejte. Poté jej vložte do lednice alespoň na 30 minut.
5. Vychlazený a dohladka promíchaný sníh dávejte na korpus. Můžete zvolit různé metody zdobení. Záleží jen na vás, jak chcete, aby váš delikátní citronový koláč vypadal. A máte hotovo, nyní už vám nic nebrání v tom, pustit se s chutí do něj. Nejlépe chutná s šálkem dobrého čaje.