Na těsto:
150 gramů studeného másla pokrájeného na malinké kostičky
250 gramů hladké mouky smíchané s polovinou sáčku prášku do pečiva
asi 6 lžic studené vody
1 vejce
30 gramů cukru moučky
Na náplň:
500 g jablek
1 vanilkový cukr
1/2 lžičky mleté skořice
100 g cukru krystalu
špetka soli
asi 2 lžíce škrobu
Postup:
Nejprve si připravte těsto, a to tak, že všechny suroviny smícháte dohromady a důkladně propracujete. Můžete je zpracovat ručně na vále nebo v robotu. Pokud v těstě zbydou viditelné kousíčky másla, vůbec to nevadí.
Zpracované těsto trochu rozválejte, zabalte ho do fólie a dejte alespoň na hodinu odpočinout do lednice.
Pak si nachystejte přibližně půl kilogramu jablek. Oloupejte je, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky (každou čtvrtku přibližně na 5 plátků). Jablka pokapejte citronem, ať nezhnědnou, a přidejte vanilkový cukr, skořici a škrob.
Vyndejte těsto z lednice, rozdělte ho na poloviny a jednu z nich opatrně rozválejte. Placku opatrně vložte do vymazané formy a na ni vyskládejte jablka.
Druhou polovinu těsta si také rozválejte, položte na jablka a okraje těsta k sobě přimáčkněte. Koláč nezapomeňte nahoře vidličkou na několika místech propíchnout, aby mohla při pečení unikat pára.
Pečte v předehřáté troubě přibližně 40 minut při 170 °C.
Apple pie, tedy po našem jablečný koláč, milují Britové stejně jako Američané. A oba národy ho považují za svůj recept. Ovšem podobné recepty existovaly také v kuchyních Francie, Nizozemska i Osmanské říše.
U anglického dvora pak postupem času získal koláč nynější podobu. Podává se se šlehačkou, zmrzlinou, ale co vás možná překvapí, i s kouskem sýra čedar. Vyzkoušejte to také.