Milovníci masa si rozhodně přijdou na své.
Suroviny:
1 kg zadního hovězího
sůl, pepř
120 g slaniny
2 velké cibule
3 mrkve
¼ celeru
slunečnicový olej
5 lžic rajského protlaku
5 dcl červeného vína
2 stroužky česneku
1 kostka hovězího bujonu
2 snítky čerstvého tymiánu
2 bobkové listy
200 g žampionů
2 velké lžíce másla.
Postup:
Hovězí maso nakrájejte na větší kostky, osolte a opepřete. Slaninu nakrájejte na kostičky. Mrkev, cibuli, celer a česnek oloupejte a nakrájejte na menší kousky. V hrnci rozpalte olej a orestujte na něm maso.
Pak ho z hrnce zase vyjměte a ve výpeku orestujte slaninu a všechnu zeleninu. Přimíchejte rajčatový protlak. Po pár minutách přilijte víno a po dalších 5 minutách přilijte zhruba půl litru vody. Vmíchejte bujon a do hrnce vraťte maso. K němu přidejte i všechny bylinky.
Hrnec přiklopte a vložte ho do trouby vyhřáté na 170 °C. Duste 3 hodiny doměkka. Na posledních 10 minut přidejte k hovězímu na plátky nakrájené žampiony. Pro zjemnění omáčky do ní vmíchejte máslo. Dochuťte solí, pepřem a podávejte s opečenými bramborami nebo kaší.
Náš tip
Pokud maso v hrnci neprská, není správně opečené.