Byla vaše úroda broskví letos úspěšná? Pokud už nevíte, jak broskve zužitkovat, nebo je jenom bezmezně milujte tak jako my, upečte rustikální galetky. Trocha ledabylosti tomuto koláči nesmírně sluší!
Ingredience: 450 g hladké mouky, 110 g cukru krupice, 2 lžičky citronové kůry, 125 g másla, 75 g sádla, 1 lžíce citronové šťávy nebo jablečného octa, 100 ml ledové vody, 60 g mandlové mouky
Na náplň: 75 g cukru krupice, 1 lžička mletého kardamomu, 1/3 vanilkového lusku, 1 lžička citronové šťávy, 1 kg broskví
Na dokončení: 1 vejce, 1–2 lžíce cukru krupice
Postup:
1. Mouku promíchejte s cukrem a citronovou kůrou, přidejte máslo a sádlo a rychle prsty nebo mixérem propracujte, aby vznikla drobenka.
2. Přidejte citronovou šťávu, vodu a pomocí vařečky nebo špachtle rychle vypracujte těsto. Vytvarujte z něj kouli, zabalte do potravinářské fólie a uložte alespoň na 30 minut do lednice.
3. Plech vyložte papírem na pečení. Těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na obdélníkový či oválný plát o síle 4–5 mm a rozměrech cca 30 x 40 cm.
Přeneste na plech. Plát posypejte mandlemi, ale kolem dokola nechte čtyřcentimetrový volný okraj. Dejte ho opět na 15 minut vychladit do lednice. Troubu předehřejte na 200 °C.
4. Připravte náplň. Nakrájejte broskve na plátky. Ve velké míse smíchejte cukr s kardamomem a vanilkou. Přidejte nakrájené broskve a opatrně promíchejte, aby se obalily cukrem. Přidejte citronovou šťávu a znovu promíchejte.
5. Broskve rovnoměrně vyskládejte nebo nasypejte na korpus posypaný mandlemi. Výhodou tohoto receptu je, že nepotřebujete speciální formu.
Volné okraje těsta jen ohrňte přes broskve, potřete je rozšlehaným vejcem, a pokud chcete, posypejte je cukrem. Ten krásně zkaramelizuje a vylepší tak chuťový zážitek.
Pečte 10 minut, poté ztlumte teplotu na 180°C a pečte dalších asi 35 minut dozlatova. Nechte před podáváním zchladnout.