Hodí se i na slavnostnější příležitosti. Můžete podávat s klasickými bramborami nebo batáty.
Ingredience:
400 g vepřové kýty
1 cibule
2 stroužky česneku
200 ml rajčat (z plechovky)
250 ml smetany na vaření (min. 30 %)
1 lžička sladké papriky
1/2 lžičky uzené papriky
1 lžička sušeného oregana nebo tymiánu
máslo
olivový olej
sůl, pepř
brambory
tymián
Postup:
Brambory omyjte, nakrájejte na měsíčky, promíchejte s olejem, solí, pepřem a tymiánem. Pečte na 200 °C asi 30–35 minut dozlatova.
Vepřovou kýtu si nakrájejte na menší kousky, osolte a opepřete.
Na pánvi rozehřejte olej s máslem a maso opečte dozlatova ze všech stran. Vyjměte ho a dejte stranou.
Na výpeku zlehka orestujte cibuli, poté přidejte česnek a papriku. Krátce promíchejte, přilijte drcená rajčata a bylinky.
Nechte omáčku pár minut provařit, poté vmíchejte smetanu a vraťte do pánve maso.
Společně duste na mírném ohni asi 10 nebo 12 minut, dokud omáčka nezhoustne a maso nezměkne tak, že se bude rozpadat.
Podávejte s pečenými bramborami, ozdobené čerstvými bylinkami.
Miluju pečené brambory, ale kýta, to je pro mě nový recept. Určitě ho chci vyzkoušet, až budu mýt hosty doma.
Hele, to zní fakt dobře, kýta je vždycky jistota a bratry pečený? No to si nemuzu nechat ujit, hned o vikendu zkousim!
Tento recept mě nadchl, kombinace vepřové kýty a pečených brambor je lahodná. Určitě vyzkouším s batáty, skvělý tip!