Tahle nadýchaná pochoutka Chutná ke kávě nebo jako základ sladké snídaně.
Potřebujete:
✿ 550 g hladké mouky
✿ 40 g másla
✿ 1 vejce na potření
✿ 2 žloutky
✿ 25 g čerstvého droždí
✿ 1 lžíci cukr krupice
✿ špetku soli
✿ 250 ml mléka
Náplň:
✿ 2 hrnky mletého máku
✿ 1,5 hrnku mléka
✿ 5 lžic hnědého cukru
✿ 1 hrst rozinek
1. Z droždí, cukru, lžíce mouky a lžíce mléka připravte kvásek. Po vzejití kvásku smíchejte mouku, rozpuštěné máslo, žloutky, sůl a zbylé mléko, přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto. Nechte ho kynout asi hodinu, podle potřeby občas prohněťte.
2. Mezitím připravte náplň. Mák, mléko a rozinky svařte za stálého míchání do husté hmoty a vmíchejte cukr. Vykynuté těsto rozdělte na poloviny, z každé vyválejte tenkou placku, na kterou rozetřete náplň a zarolujte. Konce dobře uzavřete.
3. Opatrně záviny přeneste na plech a nechte cca 20 minut kynout. Povrch závinů trochu nařízněte, potřete rozšlehaným vejcem a posypejte mákem. Pečte v troubě při 180 °C 30–40 minut.
Tenhle recept je fakt výborný. Dělala jsem ho pro rodinu minulý víkend a byli nadšení. Doporučuji s kávou po ránu!
Milujem kynutý závin! Už jsem to zkoušela parkrát a vždy chutnal skvěle. Díky za připomenutí, udělám to znovu.