Makový štrůdl je ideální dezert pro milovníky máku a tradičních chutí.
Ingredience:
● 500 g hladké mouky
● 250 ml mléka
● 100 g cukru
● 50 g másla
● 2 žloutky
● 20 g droždí
● špetka soli
● 200 g mletého máku
● 150 ml mléka
● 2 lžíce medu
● vanilkový cukr
Postup:
Připravte kvásek z trochy vlažného mléka, lžíce cukru a droždí. Nechte vzejít. V míse smíchejte mouku, cukr, sůl, žloutky, rozpuštěné máslo a zbytek mléka. Přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto. Nechte kynout cca 60 min.
Připravte makovou náplň z mletého máku, mléka, medu a vanilkového cukru. Zahřejte, aby se vše dobře spojilo. Těsto rozválejte a na plát natřete makovou náplň. Pak opatrně srolujte a nechte kynout na plechu dalších asi 30 min. Pečte na 180 °C cca 20–25 min.
Příprava: 120 min
Cena: 125 Kč
Zní to výborně! Ráda peču a tenhle štrůdl určitě zkusím, i když mně maková náplň občas dělá problém.
Skvělý recept, miluji kombinaci máku a vanilky. Už se těším, až ho upeču pro rodinu.
Jé, to vypadá moc dobře! Mák miluju a tohle určitě vyzkouším. Díky za recept!