Nadýchané a voňavé buchty jsou jedním ze symbolů české kuchyně. Upečte si je spolu s námi k nedělní kávě.
Ingredience:
Na těsto: 500 g hladké mouky, 75 g cukru krupice, 250 g mléka, 4 žloutky, 150 g másla, 40 g kvasnic, 5 g soli, citronová kůra (1 citron)
Maková náplň: 50 g cukru krupice, 125 g mléka, 15 g másla, 2 g mleté skořice, půl špetky mletého hřebíčku, 125 g jemně namletého máku, citronová kůra (1 citron), 25 g rozinek v rumu, špetka soli
Tvarohová náplň: 200 g tvarohu v kostce (není tolik řídký), 55 g cukru krupice, 20 g bílků, citronová kůra (1 citron), 40 g rozinek v rumu
Postup:
1. Do misky dejte trochu vlažného mléka, lžíci cukru a trochu mouky, nakonec rozdrobte kvasnice a rozmíchejte. A nechte vzejít kvásek (cca 10–15 minut).
2. Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl a zbytek cukru, nastrouhanou citronovou kůru a změklé máslo. V mléce prošlehejte žloutky a vlijte je do mouky, přidejte kvásek a zpracujte hladké, lehce lepivé těsto. Možná bude třeba nějakou mouku ještě přisypat.
3. Těsto poprašte moukou a přikryjte čistou utěrkou, nechte kynout. Trvá to hodinu až dvě (záleží na teplotě a tlaku).
4. Maková náplň: Namletý mák zavařte v mléce s máslem, až zhoustne. Pak přidejte cukr, skořici, hřebíček, nastrouhanou citronovou kůru, špetku soli. A nakonec vmíchejte rozinky v rumu.
Tvarohová náplň: Tvaroh smíchejte s bílkem, cukrem, vmíchejte v rumu namočené rozinky a nakonec přidejte strouhanou citronovou kůru a rum. Vše vymíchejte do hladkého krému.
5. Vykynuté těsto na buchty rozválejte asi na 8 až 10 mm. Rozkrájejte na čtverce 6 x 6 cm, do středu naneste náplň a pečlivě zabalte. Vytvarujte si vždy takový raneček, kdy všechna náplň je uvnitř. U tvarohové náplně dejte pozor, aby nevytékala.
Do pekáčku dobře vymazaného máslem skládejte buchty spojem dolů. Každou buchtu pomažte rozpuštěným máslem nebo sádlem. Po naplnění buchty lehce zalijte zbylým máslem nebo sádlem.
Pekáč přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout asi 30 minut. Mezitím rozpalte troubu na 180 °C (horkovzduch na 160 °C). Buchty pečte v rozpálené troubě asi 25 až 30 minut. Po upečení je ještě horké vydatně potřete směsí rozpuštěného másla a rumu a pocukrujte.