Suroviny na 4 porce:
1 středně velký květák
3 vejce
3 lžíce hladké mouky
100 g strouhanky
50 ml mléka
6 stroužků česneku
1 lžíce čerstvé sekané majoránky
olej či sádlo na smažení
sůl
pepř
celý kmín
muškátový květ
pažitka
Postup:
Květák vypereme a uvaříme ve slané okmínované vodě do poloměkka. Po vychladnutí ho nasekáme na drobno nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme sůl, pepř, majoránku, květ, prolisovaný česnek, vejce s trochou mléka, nasekanou pažitku a promícháme.
Potom přidáme mouku a strouhanku. Lžící tvoříme placičky a smažíme na rozpáleném tuku dozlatova. Podáváme s majonézou a brambory, kaší a salátem. Do placiček lze přidat i nakrájené uzené maso a místo květáku můžeme použít brokolici.