Suroviny:
1 květák
100 g hladké mouky
1 špetka kypřícího prášku
100 ml suchého bílého vína
sůl
400 ml rostlinného oleje
citron
Postup:
Květák omyjeme, zbavíme listů a nakrájíme (i s košťálem) na 1 cm silné plátky. Vyskládáme je vedle sebe do pánve, zalijeme do poloviny vodou, zlehka osolíme, přiklopíme a dusíme dopoloměkka asi 1–2 minuty z každé strany.
Vyjmeme je a necháme okapat. Stejným způsobem podusíme všechny plátky květáku. Mouku promícháme s kypřicím práškem a špetkou soli a prošleháme vidličkou s vínem.
Do hrnce nalijeme olej alespoň do výšky 5 cm a rozehřejeme ho. Plátky květáku ponoříme do těstíčka, necháme lehce okapat a usmažíme v rozpáleném oleji na středním stupni dozlatova, trvá to asi 3–4 minuty z každé strany.
Osmažený květák vyjmeme, položíme na papírovou utěrku a necháme do ní vsáknout přebytečný tuk. Majonézu promícháme s citronovou kůrou.
Česnek oloupeme, prolisujeme do majonézy, dochutíme solí a pepřem, promícháme a posypeme koprem. Obalovaný květák podáváme horký s majonézou a skrojkem citronu.
4 – 5 porcí
snadné
do 30 min
TIP:
Tento pokrm skvěle vynikne se suchým Ryzlinkem vlašským, vyzrálejším Müllerem Thurgau nebo Veltlínským zeleným.