Kysaná zelenina vám dodá pořádnou dávku zdravých probiotik a vlákniny. Můžete použít i další druhy – okurky, rajčata, květák, brokolici…
Příprava: 55 min (bez fermentování)
Náročnost: x
Cena: 35 Kč
Potřebujete:
500 g bílého zelí
200 g mrkve
100 g cibule
100 g papriky
15–20 g mořské soli
kousek křenu
kopr
2 stroužky česneku
bobkový list
nové koření
1 Zelí nakrouhejte najemno, mrkev nahrubo nebo a cibuli a papriku na proužky. Zeleninu smíchejte ve velké míse se solí, strouhaným křenem, prolisovaným česnekem a kořením a rukama zeleninu mačkejte, až začne pouštět šťávu.
2 Potom ji silou napěchujte do čisté 4l nádoby a zatěžkejte ji, aby se do ní nedostalo moc vzduchu. Postavte ji do hlubší misky a nechte stát 4–6 dní při teplotě cca 20 °C.
3 Když je zelenina zkvašená, měkká a je v ní hodně šťávy, přendejte ji do menších zavařovacích sklenic. Zelenina musí být vždy ponořená ve šťávě. Uložte do ledničky, kde vydrží i několik měsíců.