Pokud jste se někdy vydala na výlet do severoitalské Boloně, jistě jste ochutnala tamní specialitu – tortellini. Skvělé těstoviny najdete v různých obměnách na jídelním lístku snad každé restaurace.
Plní se buď ricottou nebo klasickým boloňským ragú a tradičně se podávají v silném kuřecím vývaru, lehce posypané strouhaným parmazánem.
Suroviny:
Na vývar:
3 kuřecí stehna
2 mrkve
1 petržel
½ celeru
1 cibule
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
pár kuliček černého pepře
Na těstoviny:
300 g hladké mouky
3 vejce
Na náplň:
200 g ricotty
hrst strouhaného parmazánu
špetka muškátového oříšku
hrst petrželky
sůl
pepř
Krok za krokem:
1. Nejprve si připravte kuřecí vývar. Maso a zeleninu vložte do velkého hrnce a zalijte je studenou vodou. Přidejte celý pepř, nové koření a bobkové listy. Zapněte plamen na minimum a polévku přiveďte pomalu k varu.
V první části vaření naběračkou odebírejte pěnu, která se tvoří na povrchu, díky tomu bude výsledný vývar krásně čirý.
2. Vývar pomalu táhněte alespoň 2 hodiny a mezitím si připravte těstoviny. Na pracovní plochu nasypejte prosátou hladkou mouku a v jejím středu vytvořte důlek.
Do důlku rozklepněte vejce a pomalu k nim vidličkou přihrnujte mouku z krajů. Vznikne vám hutné a vláčné těstíčko.
3. Z těstíčka zpracujte rukama pevné a pružné těsto, které se nelepí na pracovní plochu. Zabalte ho do potravinové fólie a vložte asi na hodinu do lednice.
4. Teď si připravte náplň. Ricottu promíchejte se strouhaným parmazánem, nadrobno nasekanou petrželkou a špetkou muškátového oříšku. Osolte a opepřete podle chuti.
5. Uleželé těsto rozválejte na tenký plát a ten nakrájejte na stejně velké čtverce. Do každého z nich vložte lžičku náplně a přeložte ho na polovinu, aby vznikl trojúhelník.
Okraje pevně stiskněte a protilehlé rohy přitiskněte k sobě, abyste získala požadovaný tvar prstýnku.
6. Kuřecí vývar přeceďte a dobře osolte. Vhoďte do něho připravené těstoviny a asi 4 minuty je povařte. Na závěr přidejte i obrané kuřecí maso.
Polévku rozdělte do talířů a každou porci lehce posypejte nasekanou petrželkou a najemno nastrouhaným parmazánem.
Pravé boloňské ragú
Boloňské ragú má obrovskou popularitu nejen v Itálii, ale i v celém světě. Existuje množství variant této omáčky, ovšem originál je jen jeden. Tohoto tradičního receptu si Italové cení natolik, že si ho nechali dokonce patentovat.
Suroviny:
300 g mletého hovězího masa
150 g mletého vepřového bůčku
60 g mrkve
40 g cibule
60 g řapíkatého celeru
300 g pasírovaných rajčat
100 ml suchého bílého vína
60 ml plnotučného mléka
200 ml zeleninového vývaru
2 lžíce olivového oleje
sůl
pepř
Jak na to?
Ve velké pánvi nasucho opečte mletý bůček. Jakmile pustí trochu tuku, přidejte k němu olivový olej, cibuli, řapíkatý celer a mrkev nakrájené na drobné kousky. Vše lehce prohřejte a poté do pánve přidejte mleté hovězí maso.
Promíchejte, aby se všechny suroviny dobře propojily. Po několika minutách přilijte k masu bílé víno a zahřívejte, dokud se neodpaří všechen alkohol, trvá to asi 3 minuty. Na závěr do pánve přilijte pasírovaná rajčata a osolte a opepřete podle chuti.
Omáčku vařte na nízkém plameni asi 2 hodiny, během této doby občas přilijte naběračku zeleninového vývaru.
Ke konci vaření přidejte trochu plnotučného mléka. Omáčku podávejte s těstovinami, pro tento recept se nejlépe hodí tagliatelle nebo tortellini.
Miluji italskou kuchyni, ale nikdy mě nenapadlo zkusit polévku s tortellini a vývarem. Určitě to vyzkouším, díky za inspiraci!
Teda, to zní úžasně! Kombinace kuřecího vývaru a tortellini je prostě famózní. Už se těším, až to vyzkouším doma!