Suroviny:
2 kuřecí stehenní řízky
1 lžíce sójové omáčky
3 lžíce omáčky terijaki BBQ s medem
šťáva z 1 pomeranče
1 lžička sezamového oleje
2 lžíce rostlinného oleje
jasmínová rýže
pár řapíků celeru
mrkev
sůl
čerstvě umletý pepř
sezamová semínka
Postup:
Kuřecí řízky očistěte od přebytečného tuku a šlach a nakrájejte je na kousky velikosti sousta. Ty napíchejte na bambusové nebo kovové jehly na špízy. Ze všech stran maso osolte a opepřete.
Uvařte jasmínovou rýži v osolené vodě tak, aby zůstala křupavá. V misce smíchejte terijaki omáčku s medem, sójovou omáčkou, sezamovým olejem a pomerančovou šťávou.
V grilovací pánvi rozehřejte olej a špízy na něm restujte asi 3 minuty z každé strany. Poté mašlovačkou potřete připravenou omáčkou, otočte a nechte restovat asi minutu.
Pak opět potřete omáčkou a v pánvi maso obraťte, aby omáčka zkaramelizovala. Opakujte asi třikrát, až bude maso dobře propečené a na vrchu se vytvoří krásná karamelová glazura.
Špízy podávejte s jasmínovou rýží, zakápněte sezamovým olejem, posypte sezamovými semínky a doplňte miskou omáčky. Pokud máte rádi jídlo pikantnější, můžete místo sezamového použít chilli olej.
Terijaki je omáčka či marináda japonského původu, která se objevuje v japonské kuchyni už v 16. století. V Japonsku se dříve touto technikou nejčastěji připravovaly ryby, ale udělat můžete jakékoli maso.