Být v kuchyni kreativní, je dnes hračkou. Bohušovický Skyr se uplatní nejen jako zdravá svačina nabitá bílkovinami, ale také jako ingredience ve studené i teplé kuchyni.
Ingredience:
140 g bohušovického Skyru natur
3 stroužky česneku
Čerstvá petržel
Šťáva z půlky citronu
500 g kuřecích paliček (nebo stehenních řízků)
Sůl
Strouhanka na obalení
Máslo na pečení
Postup:
Skyr dáme do mísy a přidáme nadrobno nakrájený česnek a petrželku. Přidáme i citronovou šťávu a vše promícháme. Opláchneme kuřecí maso, osušíme jej a posolíme. Do další misky dáme strouhanku, zlehka ji osolíme a promícháme. Kousky masa nejdříve obalujeme ve skyrové marinádě a poté ve strouhance.
Obalené kousky rovnoměrně vložíme do pekáčku a na vrch každého dáme silnější plátek másla. Zapékací misku zakryjeme alobalem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 160 °C asi hodinu. Jakmile je maso zlaté, podáváme teplé s přílohou, pečivem nebo zeleninou. Vynikající je i studené, nakrájené na plátky jako party pochutina.