Na pečeném kuřeti si začali dávní lidé pochutnávat, když jim došlo, že z ohně je lepší a křupavější. Vám bude dnes stačit trouba! Jdete do toho?
Ingredience: na 6 porcí
1 kuře vcelku
10 středních brambor
2 lžíce olivového oleje
2 česnekové stroužky
1 celá palička
1 citron
1 granátové jablko
4 šalotky rostlinný olej
300 ml kuřecího vývaru
tymián
sůl a pepř dle chuti
Postup:
Nejprve předehřejte troubu na 200 °C. Smíchejte olivový olej, nasekaný česnek, šťávu z citronu, sůl, pepř a kuře potřete. Brambory nakrájejte na půlky a dejte do pečicí mísy ke kuřeti. Přidejte dvě půlky paličky česneku a tři šalotky.
Dejte péct a připravte si omáčku. Granátové jablko rozpulte, vydlabejte semínka a zachyťte šťávu. Šalotku oloupejte a nakrájejte na kostičky. Na pánvi ji orestujte se semínky z granátového jablka.
Zalijte vývarem, šťávou z hroznů a jablka, přiveďte k varu a nechte 5 min redukovat. Dochuťte tymiánem, solí a pepřem.
Doba přípravy: 120 min
Cena za 1 porci: 47 Kč