Pohostěte celou rodinu tradičním pečeným kuřetem s netypickou pohankovou nádivkou.
Suroviny na 6 porcí – 1 celé kuře – sůl, pepř – 1 hrnek pohanky – 2 červené cibule – máslo – 1 mladá cuketa – 1 větší mrkev – 300 g žampionů nebo lesních hub – 1 lžíce sekané čerstvé petrželky – 100 ml bílého suchého vína – 100 ml vody
Postup
1. Kuře zevnitř i zvenku omyjte a osušte. Pak ho osolte a opepřete. Pohanku zalijte vodou a nechte asi 20 minut namáčet.
2. Připravte si nádivku. Cibule oloupejte a pokrájejte nadrobno. Cuketu očistěte a pokrájejte na malé kousky.
Mrkev oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Na pánvi rozpalte máslo a nechte na něm zesklovatět cibuli. Přidejte cuketu a mrkev a krátce poduste. Přidejte oloupané a nadrobno pokrájené žampiony nebo lesní houby a nabobtnalou pohanku.
Na mírném plameni, za občasného míchání duste asi 10 minut. Nakonec vmíchejte petrželku.
3. Kuře naplňte připravenou nádivkou a pak otvor zašijte nebo upevněte špejlemi. Kuře dejte do vymazaného pekáčku prsy nahoru, položte na něj několik plátků másla a podlijte vodou a vínem.
4. Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C na zhruba 80 až 90 minut. Občas polijte šťávou.