Piri piri je pikantní portugalská omáčka. Můžete ji použít jako marinádu i jako dip k masu.
Potřebujete:
✿ 1 kuře
✿ 4 stroužky česneku
✿ 3 snítky tymiánu
✿ 2 šalotky
✿ 3 cherry rajčátka
✿ 2 chilli papričky
✿ svazek koriandru
✿ 1 lžičku uzené papriky
✿ 2 citrony
✿ 2 lžičky vinného octa
✿ olivový olej
✿ sůl, pepř
1. Šalotky oloupejte a nakrájejte na klínky, rajčata rozpulte a s chilli a nevyloupanými stroužky česneku dejte na pánev s rozpálenou trochou oleje.
Opečte, česnek zbavte slupek, přidejte ocet, tymián, nasekaný koriandr, šťávu a kůru z 1 citronu, uzenou paprikou, sůl a pepř. Pak vše rozmixujte na hladkou pastu.
2. Kuře položte na prsa, nožem vyřízněte páteř, otočte kuře a zatlačte na ně, aby se zploštilo. Dvě třetiny omáčky vetřete do kuřete z obou stran, zbytek nechte k podávání. Kuře vložte do mísy a nechte marinovat 40 minut (nebo několik hodin v lednici).
3. Na pekáč dejte mřížku, položte na ni kuře kůží dolů a pečte v troubě při 230 °C asi 50 minut dokud při píchnutí ke stehenní kosti nevyteče čirá tekutina. Podávejte s hranolky, zeleninovou oblohou a zbylou omáčkou.
To vypadá hodně dobře. Ale já mám vždycky trochu strach z chilli. Nemám ráda moc pálivé. Asi to zkusím, ale dám míň chilli.
Nádhera! Vypadá to, že jsem našla recept na příští večírek. Už se nemůžu dočkat, až uvidím reakce kamarádů. Hudba, dobré jídlo a teď i tohle pikantní kuře, prostě super.
Fascinující přístup k přípravě kuřete. S využitím piri piri omáčky jako marinády a dipu se otevírají skvělé možnosti pro rozmanité gastromomické prožitky. Sleduji trend pikantních omáček a toto je přesně to, co mne zajímá.
Tak tohle zkusim. Moc ráda experimentuju v kuchyni, obzvláště s takověma tady exotickejma receptama. A ten česnek a koriandr, mňam!