Připravte si vynikající nedělní oběd s voňavým kořením.
Ingredience:
1 celé kuře (asi 1,5 kg)
2 citrony
4 větvičky čerstvého rozmarýnu
4 stroužky česneku
3 lžíce olivového oleje
1 lžička sušeného oregana
sůl a pepř podle chuti
1/2 hrnku kuřecího vývaru (nebo vody)
1 cibule
Postup:
Kuře opláchněte a osušte. Osolte a opepřete ho zevnitř i zvenčí.
Jeden citron nakrájejte na čtvrtiny a vložte ho do vnitřku kuřete. Přidejte také 2 větvičky rozmarýnu a 2 stroužky česneku (celé, neoloupané). Druhý citron nakrájejte na tenké plátky.
Kuře potřete olivovým olejem a posypejte sušeným oreganem. Kuře opět osolte a opepřete. Poté plátky citronu a zbytek rozmarýnu rozložte kolem kuřete do pekáče. Přidejte také zbylé stroužky česneku, rozmáčknuté nožem.
Předehřejte troubu na 200 °C. Před pečením kuře podlijte vývarem. Pečte asi 1 hodinu a 15 minut. Během pečení kuře několikrát přelijte výpekem.
Po upečení nechte kuře chvíli odpočinout. Můžete ozdobit čerstvými bylinkami nebo extra plátky citronu.
Kuře na citronu a rozmarýnu zní luxusně! Měla jsem něco podobného v Itálii a bylo to nezapomenutelné. Dneska večer to určitě otestuju!
Ten recept vypadá fantasticky! Kuřecí maso se zeleninou a voňavými bylinkami je vždycky skvělá kombinace. Určitě to zkusím!
Teda, to kuře musí být fakt luxusní! Zrovna včera jsem něco podobného četla v jedný knížce o vaření. Zkusím to udělat na neděli!